Egy minden lében kanál törp története.                Gnómon követés ------>

2016. augusztus 03. 08:28 - SchLady

#149 Knopfmacherfelsen kilátó

  Írtam már róla, hogy meglátogattunk egyszer egy kilátót, ahonnan azt reméltük, hogy a szemben álló Bronnen kastélyra ráláthatunk majd. Ez így is történt, bár olyan parányinak látszik, hogy aki nem járt még ott, szinte fel sem ismeri. Akkor nagyon ki voltak tikkadva a kis apróságok, így ők nem szálltak ki a kocsiból, és nem látták a kilátót, ezért még egyszer elutaztunk ide, hogy ők is láthassák, amit mi.

1206_tabla.jpg
  A neve Knopfmacherfelsen, és nagyon szép képet ad a Duna-völgyről Fridingen és Beuron között. Kell egy kis bátorság a szélére merészkedéshez, de mint mindig, Bircsiék most is erőt merítettek egymásból. Fújt a szél, folyton a sapkájukat igazgatták, de rögtön kiszúrták a túloldalon álló kastélyt, ami magánkézben van, ma is lakott, ezért látogatni sajnos nem lehet. Ettől függetlenül lehet varázslatos az ilyen építészeti remekmű is, hiszen a környékére elsétálva szép látnivaló a sziklákat átívelő, magasban lévő híd. Így is érdemes megnézni!

1208_bronnen.jpg

  A völgyben szépen látszik balra, a távolban a beuroni kolostor, ahol szintén jártunk már. Legelső alkalommal még be is mentünk, mert épp istentisztelet volt. Tömve volt az egész, sok turista, kiránduló volt kíváncsi az amerikai templomi kórusra jellemző, rendkívül jó hangzású és kellemesen "pörgős" kórusénekekre, amik bentről hallatszottak ki.

1207_beuron.jpg/A fa takarásában fehérlik jobb felül a beuroni kolostor/

  Ahogy hosszabban időztünk a kilátó szélén, Gnómi észrevett valami nagyon ocsmány, tipikusan emberi nyomot. "Itt jártam" - hirdeti magát valaki névtelenül, mert úgy sokkal könnyebb. Senki nem írja rá a nevét és címét az erdőben eldobált szemetekre...

1209_uveg.jpg

  A természet lágy ölén eléggé illúzióromboló ez a kép. Nem mondanám, hogy kiegészíti a táj szépségét, de még azt se, hogy milyen szépen beleillik. Törpi fel volt háborodva, már csak ezért is:

1210_keinenmull.jpg

  "Kérjük, ne helyezzen ki szemetet. Egyszerűen a kis dolgokat is vigye haza magával!" Mi ebben a nem érthető? És miért kell egyáltalán kiírni? Ezért bújnak inkább el a törpök az emberek elől, mert mindig rájuk fognak minden ilyesmit... Bircsi mindig ezért a tábláért akad ki a hasonló dolgokon:

1211_termvedtabla.jpg

  "Természetvédelmi terület". Minden nyelven ugyanazt jelenti: védd a természetet, ne trollkodj bele! Látszik is rajta, milyen zavarodottan fogadta ezt a malőrt. Ők még nagyon naivak, állandóan magukból indulnak ki, pedig rengeteg csúf dologgal találkoztak már kirándulásaink alkalmával. Abban a hitben élnek, hogy a természet csodás értékei miatt minden ember értékeli és védi, amit mások a védelmére építettek ki, vagy csak azért, hogy mások gyönyörködhessenek a szépségében. Kezdik lassan felfogni, hogy a természet szépsége nem fog meg mindenkit ugyanúgy, és nem védi minden ember úgy, ahogy azt megérdemelné, és ez elszomorítja őket.
  A látvány miatt mindenképp érdemes útba ejteni, de a többi is nagyon szép. Kis elemózsiát és innivalót csomagolva több órás programot lehet kerekíteni a közeli kilátók végigjárásával. Csak ajánlani tudom akár télen, akár nyáron.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gnominews.blog.hu/api/trackback/id/tr68906654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy minden lében kanál törp története.                Gnómon követés ------>
süti beállítások módosítása