Egy minden lében kanál törp története.                Gnómon követés ------>

2014. október 24. 11:44 - SchLady

#51 Várlátogatás és évforduló 8-2 - Csókakő

  Mindkettőnknek meglepetésül szolgált, mikor megtudtuk a következő kirándulás helyét és apropóját. A helye a gyönyörűen helyreállított Csókakői vár, épp azért, mert nem kimondottan egy romról van szó, az apropója pedig az, hogy Gnómit (egy hónap híján) két éve látta meg párom egyedül sopánkodni a kiürített iskolában. Akkor még nem sejthette, miféle kalandos élete lesz mellettünk.

0278_kapu1.jpg

  Ez egy középkori vár a 13. századból, amit még a törökök ostromoltak. Katonai jelentőségét a 16. században elvesztette, amikor Székesfehérvár bevétele után egy évvel a várat védő katonák harc nélkül megadták magukat a vár ellen vonuló törököknek.

0279_kapu2.JPG

  Nem voltunk egyedül, akiket érdekelt a vár. Egy busznyi kisiskolást reguláztak a vezetők, hogy maradjanak nyugton. Ennek tudatában mi előrementünk, nehogy Gnómi riadalmat vagy összefogdosási vágyat gerjesszen bennük. Volt időnk mindent alaposan megnézni és összegnómolni, mert hát nem egyszerű egy iskoláscsoportot egyben tartani.

0280_lepcso1.jpg

  A kapu volt az első, ami megfogta Törpit. Kicsit leragadtunk ugyan, de hamarosan más, érdekesebbnél érdekesebb dolgot fedezett fel, amiket muszáj volt végigugrálnia. Kinézett minden lőrésen, kiállt a teraszra, utána vígan szaladt fel a lépcsőkön megnézni, ott mi található. Az épületek szépen rendbe vannak hozva, a szűk lépcsőn felmenve majdnem olyan, mintha egy ma is élő városban járnánk.

0281_lepcso2.jpg

  A belső várban szorgosan döngtek a méhek és röppentek a pillangók egyik pipacstól a másikig, közben kellemes, napsütéses időben néztünk szét az alattunk elterülő tájon. Visszafelé, amikor a lépcsőhöz értünk, lenézve megpillantottuk a gyerekcsoportot a kapu elé gyűlve. Mielőtt kimentünk volna a kapun, a lépcsőtákolmány mellett kerültünk egyet a várudvarra. Bár nem volt kitaposott ösvény, Gnómival mi nem adunk ilyen apróságokra... Nagy megelégedéssel kommandóztunk végig a vár fala mellett a szúrós és gabalyodós növények között. Mondtam neki, ne siessen annyira, mert ha hátsón csípi egy zümmögő élőlény, innen gurulva megy tovább, úgy feldagad tőle.

0282_kukucs.JPG

  A kapuhoz visszajutva szállingózva-szétszórva beértek már páran, ezért a kocsihoz vezető visszafelé úton is egyedül, gyerekzajmentesen baktattunk. Már a parkolóból jövet észrevettük, milyen szépek a kertek közötti virágok és fák, a gondozott fű. Néha megálltunk gyönyörködni egy-egy növényben, amikor is Gnómiról majdnem lefordult a sapka a látottak miatt: a távolban észrevett egy nagy építményt, amilyet még sose látott. Megjegyzem, mi sem. Betértünk a másik utcába, hogy közelebbről megnézzük, mi az. Nem csalódtunk, mert kiderült a titok.

0283_rozsa.JPG

A fényességes Csókakői Madárétteremlánc és Szállodakomplexum előtt álltunk. Rögtön pózba vágta magát a fénykép miatt, amit majd mindjárt elkészítek, csak siessek már, és minél hamarabb, meg különben is, nem mondhatja el magáról mindenféle jöttment gnóm, hogy itt fényképezkedett... Ezeknek a pattogásoknak a fele elmegy a fülem mellett, úgy hozzászoktam.

0284_medaretterem.jpg

  Ezzel az extra felfedezéssel mentünk haza, ahol ráadásként még tortát is kapott a rosszcsont. Nem csalódtunk benne, mert nap végén megköszönte ezt a csodás napot.
  – Alig várom a következő évfordulót! – lelkendezett. – Kíváncsi vagyok, akkor mit kapok!
  Csak nehogy elbízza magát...

0285_bsz.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gnominews.blog.hu/api/trackback/id/tr16828633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy minden lében kanál törp története.                Gnómon követés ------>
süti beállítások módosítása