Egy minden lében kanál törp története.                Gnómon követés ------>

2016. július 22. 10:06 - SchLady

#148 Kiruccanás - Unterkirnach

  Meglátogattuk az unterkirnachi dámvadakat, ami nagyjából 50 km-re van tőlünk. Máskor is jártunk már itt, kellemes a környezet, szép a táj, gyönyörű fákkal találkozhat az ember, és még csak a szemét se kell kinyitnia hozzá, olyan termetes példányokról van szó. Unterkirnachtól keletre található, a főútról látható is egy rövid pillanatra. Többször találkoztunk vele, ebből származott a legelső elhatározásunk, hogy meg kell látogatnunk.
  Amikor legelőször itt jártunk, észrevettünk a parkoló mellett egy nagyon vékonyka vízcsordogálást, ami a hegyről folyt lefelé. Borzasztóan érdekelt, honnan eredhet, ezért felmentünk mellette, hogy meglássuk, ahogy kibújik a hegyből. A forrás közelében több év alatt lehullt tűlevelek gyűltek a talajon, és annyira puha volt a rengeteg zöldellő moha is, ami háborítatlanul nőtt mindenütt, mintha tíz frottírtörölköző lett volna a talpunk alatt. Izgalmas öt perc volt, míg kerestük a forrást, és próbáltuk nem szem elől téveszteni az erecskét. Többször elbújt előlünk, méterekre is a sok moha alatt, de jó érzés volt ismét felfedezni, bár mivel a forrást is benőtte, nem tudtuk pontosan beazonosítani.
  A parkolóból sétálva, az út mentén az első kanyarban észrevehető egy fenyő, amin tábla hirdeti az életkorát.

1186_200evesfa.jpg/Én egy 200 éves fa vagyok.../

  Nem gondolná az ember, hiszen a törzsét majdhogynem átfoghatnám. Ez egy nagyon érdekes információ, Bircsi meredten nézte, alig hitt a szemének, de aztán tovább mentünk, hogy messzebbről is meglássa, milyen nagy fáról van szó.

1187_200evesfa2.jpg/...ha nem hiszed, nézz meg messzebbről./

  Elértünk a vadakhoz, akik nem voltak fényképezkedős kedvükben, de ez nem vette el törpjeink jó kedvét. Találtak maguknak játékot, amivel elszórakoztak, míg a tájat szemlélték. A kedvencük a sárkányhinta lett, mert az állatokat és a fákat is láthatták róla.

1188_jatek.jpg

  A hinta mellett áll egy óriási fa, és nem is akármilyen: Makk Márton fa. Elolvasták, hogy mi van a rajta lévő táblára írva, és boldogan fotózkodtak le vele. Azt írja a tábla, hogy ő 300 és 400 év közötti életkorral büszkélkedhet, nagyon viharálló faj, fáját főleg parkettához és bútorokhoz használják.

1189_300evesfa1.jpg

  Készítettem egy "egész alakos" képet is róluk, mert olyan meghitt ez a tölgyfán pihenős pillanat:

1190_300evesfa2.jpg

  Na jó, nem teljesen egész alakos, de a lényeg így is megmutatkozik: a tábla alatti két parányi pötty a két kis csibész törpe.
  Az utat folytatva még nagyobb látnivalóba csöppenhet az ember, természetesen ez is egy fa képében mutatkozik meg. Törzséhez képest viccesen pici természetvédelmi tábla hirdeti e fa fontosságát, és az ok érthető is. Nem tudjuk, hány éves matuzsálem lehet, de három ember kell, hogy a törzsét át lehessen fogni.

1191_naturdenkmal1.jpg

  Nincs az a fényképező, amivel le lehetne fényképezni, csak ha jó száz méterrel arrébb megy az ember, de akkor sajnos már odavész a törzs vaskosságának látványa.

1192_naturdenkmal2.jpg

  Folytattuk az utat, de szalagos útlezárásba ütköztünk. Biztosan erdei munkálatok miatt volt tilos bemenni a területre, de nem sopánkodtunk nagyon, mert Gnómiék egy illatos virágos területen sok admirálislepkét találtak, akik észre se vették a nagy táplálkozásban, hogy gnómszemek merednek rájuk.

1193_lepke.jpg

  Kénytelenek voltunk visszafordulni, mert van itt egy várrom, amit szerettünk volna nekik megmutatni. A dámvadak kerítése mentén kell végigsétálni, ahol ráadásként szederbokrok tarkítják az utat. Gnómi megismerte a gyümölcsöt, egyik kirándulásunk alkalmával találkozott már ilyennel.

1194_szeder1.jpg

   Először ő is elment mellette, ezért megmutattuk neki, milyen finom. Most sem sokat haboztunk, szedtünk egy nagy marékkal. Jókor voltunk jó helyen. Figyelmeztettük Bibircset a szeder makacs foltcsinálási vágyáról, nehogy szedres szakállal kelljen a kirándulás többi részét megtennie.

1195_szeder2.jpg

  Kiválasztott egyet, ami a leszedés során nem lett összetrancsírozva, azt bátran megfogta és a szájába tömte. Nem is volt elég csupán ez az egy marék bogyó a törpök torkossága miatt...

1196_szeder3.jpg

  Emlékeztem még rá, hogy van a vár alatt egy nagy hangyaboly, amitől a hideg is kirázott annak idején, mégsem tudtam úgy elmenni mellette, hogy ne álltam volna meg a lábánál, és ne néztem volna meg figyelmesen a szorgoskodó hangyákat. A domboldalra épült, így kb olyan magas volt, mint én. Ha ebből az irányból közelítjük meg a várat, mindenképp át kell kelni a lábánál sürgő-forgó élőlényeken.

1198_hangyapalota1.jpg

  Nemcsak bolyt, hanem gombákat is találtunk, körös-körül mindenhol jóleső gombaillat áradt az erdőben. Ilyenkor a legjobb kirándulni, sétálni. Gnómi azt tanácsolta, jöjjünk vissza egy hét múlva, és szedjük le őket, de elvetettem az ötletet. Az erdei állatok is bizonyára jóízűen elfogyasztják majd.

1197_gomba.JPG

  Megérkeztünk a várhoz, ami 12. századból való. 1400-ban kihalt az uralkodó család férfi ága, és 100 év múlva Villingen városa megvásárolta, hogy kőbányaként hasznosítsák, tehát valójában Villingenhez tartozik. A várat lebontották, és a köveit például az 1800-as években az Unterkirnach felé vezető út építésére használták. Leglátványosabb része az álló fal, amit nemrég renováltak. Nem sok maradt a hajdani várból, az évszázadok során rengeteg törmelék csúszott a völgybe. A pajzsfalnak – ahonnan a lövészek tizedelték az ellenséget – egy 7 méter magas és 18 méter széles töredéke ma is áll.

1199_varrom.jpg

  A bejárati rész, ami annyira jellegzetessé teszi számomra a vár ezt a kis részletét, a középkorban nem létezett, csak a felújításkor vágták bele. A fal mögött van még két épülettöredék, amit szintén biztosítottak a további rongálódástól. Itt, a lépcsőn találta Bircsi azt a gombot, amit egy korábbi szösszenetbe már beillesztettem, hogy egy helyen legyen a sok csomagfelbontási kísérlet. Nem akarta ott hagyni a földön, ezért betette a sapkája alá. Szerinte minden jobb, ha gomb van rajta. :)

1200_hangyapalota2.jpg

  A várból az erdőn keresztül tértünk vissza az autóhoz. Friss forrás csobogása hallatszik többfelől is, apró zuhatagok hangjai ezek, ahogy a víz bukdácsol le a hegyről, végigfolyik a dámvadak kerítése mellett, végül átfolyik a kerítés alatt, és átszeli a területet. Az erdőben óvatosan kell a csúszós ösvényeken járni, a törpöket nyugalomra kell inteni, mert egy rossz mozdulat, és landolnak a vizes mohára vagy a sáros útra, ha nem vigyáznak. Idebent is találtunk egy nagy bolyt, amit én eddig még sosem vettem észre, pedig már harmadjára jöttünk a várhoz. Ez még sokkal nagyobb volt, mint a domboldali, és a maga tökéletességével valósággal félelmetesnek tűnt még ilyen messziről is.

1201_kondas.jpg

  Elértünk a kocsihoz, bepattantunk, és benéztünk Unterkirnachba. Az út mellett vígan röfögő disznókat és egy rájuk vigyázó kondást láttunk. Meg kellett állnunk a közeli parkolóban, hogy Gnómiék közelebbről is szemügyre vehessék őket. Tökéletes helyen sikerült megállnunk, mert néhány méterre egy vízimalom zajong, és egy kis állatos szegletre is ráakadtunk.

1202_malom.jpg

  Több teknős is mozdulatlanná dermedve állt a folyóparton. Remélték, hogy nem kerülnek a gnómszemek kereszttüzébe, mert nyugodtan akartak szárítkozni. Saját felelősségre megengedtem Törpiéknek, hogy a köveken ugráljanak, mert biztos voltam benne, hogy ha valamelyik beleesne a vízbe, a teknősök nem lesznek szívtelenek, és kihalásszák majd  az úszó színes sapkát.

1203teknos.jpg

  A túlpartra átugrándozva egy békába botlottak, aki a hátán utaztatta porontyait.
  – Pattanjatok fel ti is! Jó móka lesz! – invitálta Bircsiéket a békamama.
  Ilyen kedves meghívásra nehéz lett volna nemet mondani, ezért mentek egy kört. Alaposan összerázódott a sapkájuk, Bibircs még az elrejtett gombját is majdnem elveszítette, de nagyon élvezték az utazást. Tisztelettudóan megköszönték a kedvességet és a murit, utána felfedezték azt a partot is.

1204_bekagolas.jpg

  A nyugodt környezetben két tollászkodó madárba botlottak, akiktől eleinte féltek, de amikor az egyikük nyakát előre és hátra nyújtogatva köszöntötte Gnómit, megnyugodtak, mert ebből tudták, hogy nincsenek veszélyben.

1205_madarudvozles.jpg

  Nagyon kellemes délelőtt volt. Aki a környékre kerül vagy itt lakik, és még nem járt itt, keresse fel a matuzsálemet vagy a hangyapalotákat, mert egy kellemes erdei sétánál és várrom nézésnél nincs is jobb hétvégi kikapcsolódás!

/ Ez itt a parkoló helye: LINK /

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gnominews.blog.hu/api/trackback/id/tr268672234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy minden lében kanál törp története.                Gnómon követés ------>
süti beállítások módosítása