Egy minden lében kanál törp története.                Gnómon követés ------>

2014. november 20. 10:32 - SchLady

#74 Egy kis művelődés 2

  Kezembe került a Gulliver utazásai című könyv. Mondani csak jót lehet róla, bár eddig semleges volt számomra. Nem tudtam, miről szól, sem azt, miért klasszikus, de elolvasva teljesen egyértelmű a válasz. Gnóminak is roppantul tetszett, bár volt benne néhány jelenet, amitől valósággal forrongott.
  Amikor a gonosz törpéről olvastunk az óriások országában (Brobdingnag), mindig vérig volt sértve. Megértettem a felháborodását. Igaz, hogy komiszak a törpök, de sose vetemednének arra, hogy egy élőlény testi épségét veszélyeztessék (persze mindig akadhatnak kivételek). Inkább huncutak, tréfálkozóak, de végtelenül együttérzőek másokkal, főleg, ha bajról, szomorúságról van szó.

428_gulliver.jpg

  Mindig meg kellett nyugtatnom, hogy nagyon jól tudom, ő nem ilyen, mint amilyennek a könyvben le van írva. Erre rögtön elpárolgott a mérge. Tudta, hogy amit mondok, azt tényleg úgy is gondolom.
  Maga a történet hatalmas tükröt mutat az emberi gyarlóság minden fokának. Mindezt egy 1667-ben született író tollából olvashatjuk. Nem most volt, de azóta semmi nem változott... Akinek elege van a mai világszemléletből, aki szívesen élne egy szigeten, elzárva minden modern találmánytól, nevelgetne állatot és művelne földet a család megélhetéséért, annak ez a könyv egy kisebb menyország, ahová bármikor visszavonulhat. Rávilágít olyan emberi tulajdonságokra, olyan társadalmi és politikai világnézetekre, a sok harcra és háborúra, egymás magunk javára történő kihasználására, amitől elszégyelli magát minden rendes meglátással felszerelkezett ember. Ma ezt a logikus érvelést naivitásnak nevezik, és igen, naiv vagyok. Kötelező olvasmány mindenkinek, aki egy két milliméteres virágocskát képes észrevenni a fűben, amint teljes életnagyságában pompázik ebben a mai, szürke világban!

Címkék: könyvajánló
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gnominews.blog.hu/api/trackback/id/tr346918043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy minden lében kanál törp története.                Gnómon követés ------>
süti beállítások módosítása